Fotograful elvețian Franco Banfi impreuna cu o echipă de scafandri urmareau un grup de balene în jurul insulei Dominica din Marea Caraibelor, când brusc creaturile mari au ramas nemișcate și au căzut în somnolență verticală. Acest fenomen a fost descoperit pentru prima dată în 2008, când o echipă de biologi din Marea Britanie și Japonia au intrat accidental într-un grup de balene care pluteau chiar la suprafață. Doar atunci când una dintre bărci a lovit din greseala una dintre balene, animalul sa trezit și întregul grup a plecat.

Cum dorm balenele (5)

Până atunci se credea că balenele, ca și celelalte cetacee dințate, dormeau doar cu o parte a creierului lor făcut pentru a face lucruri importante care necesită activitate fizică, cum ar fi înotul sau venirea la suprafață pentru a respira sau a evita prădătorii.

Cum dorm balenele (4)

Incidentul din 2008 a sugerat că balenele ar putea dormi cu ambele părți ale creierului oprite. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca balenele iau scurte, dar periodice, pauze de somn pe parcursul zilei, cu variatii intre 6 si 24 de minute.

Cum dorm balenele (3)

Cum dorm balenele (2)

Cum dorm balenele (1)

Ti-a placut? Da-ne un Like, Share, Comment! In orice ordine vrei tu! Revino la pagina principala.

 

Advertisements