Mein Kampf sau “Lupta mea” a fost publicata la 18 iulie 1925, prevestind nenorocirile ce aveau sa urmeze in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Autorul, nimeni altul decat Adolf Hitler a scris cartea în timp ce era întemnitat în fortăreaţa de la Landsberg, Bavaria, ca urmare a eșecului loviturii de stat din noiembrie 1923.

Mein Kampf, un fel de Biblie a nazistilor s-a bucurat de un succes fantastic, mai ales dupa venirea lui Hitler la putere. Aceasta s-a vandut in milioane de exemplare aducand venituri impresionante autorului. La un moment dat se distribuia gratuit soldatilor care plecau pe front si tinerilor care se casatoreau.

 

image-20151203-20682-1bsgrmi

meinkampf36vvvCartea este o autobiografie si o expunere de idei antisemite. Promoveaza superioritatea si inferioritatea raselor, sugerand ca cele inferioare trebuiesc exterminate. Considera evreii vinovati pentru situatia dificila a Germaniei, si expune planuri de extindere a granitelor tarii.

187815-004-0958358C

După moartea lui Hitler, drepturile de autor asupra lui Mein Kampf au fost transmise guvernului de stat din Bavaria, care a refuzat să permită orice copiere sau imprimare a cărții în Germania. În 2016, după expirarea drepturilor de autor deținute de guvernul bavarez, Mein Kampf a fost republicată în Germania pentru prima dată din 1945.

Advertisements